roer nvg
Motivatie werk

Ga jij met plezier naar je werk?

De dagen worden korter. Het is nog koud en donker als je de deur uitstapt om naar je werk te gaan. Geen enkel probleem voor jou? Top! Jij hebt vast je droomjob te pakken en hoeft niet verder te lezen. Maar als je bij bovenstaande denkt: “ja, bah” en je merkt dat het voor jou wel een probleem is, dat je niet meer met plezier naar je werk gaat of er geen uitdaging meer uithaalt, lees dan verder in dit artikel wat je moet doen!

Het roer om
Nu kun je natuurlijk denken aan allerlei korte termijn oplossingen, zoals: een paar vrije dagen opnemen, een zonnebankje pakken voor wat vitamine D, extra slapen, meer sporten of gezonde voeding… Allemaal goede ideeën, maar als je merkt dat je elke dag moeilijk(er) uit je bed komt en je aan het eind van de dag geen energie meer hebt, is het tijd om het roer om te gooien

Inzetbaar blijven
De arbeidsmarkt is constant in verandering en totaal anders dan vroeger. Het carrièrepad wat jij bewandelt, is logischerwijs ook niet meer hetzelfde. In deze tijden moet de focus liggen op de vraag hoe jij het best inzetbaar blijft. Dit heeft twee kanten. Enerzijds moet je weten waar je goed in bent, je blijven ontwikkelen en zo interessant blijven voor werkgevers. Anderzijds moet je zorgen dat je plezier blijft houden in wat je doet, dat je energie krijgt van je werk en zo inzetbaar blijft (voorkomen dus dat je uitvalt door bijvoorbeeld een burn-out).

Tips voor het bewandelen van jouw carrièrepad

  1. Focus op je loopbaan, niet op de job! Alle functies gaan veranderen, werk dus aan je inzetbaarheid, aan je loopbaan. Zorg ervoor dat je weet wat je kunt en wat je wilt en dat dit blijft matchen met wat er gevraagd wordt door werkgevers.
  2. Durf kritisch te kijken naar je huidige vaardigheden en kennis. Weet ook wat je energie geeft en motiveert. Stel jezelf eens de vraag: “wat vind ik echt leuk om te doen? Welke aspecten van mijn werk geven me energie? Waar waarderen collega’s mij voor? Wat kan ik goed?” Zorg voor een duidelijk beeld van wie je bent en wat je kunt op dit moment.
  3. Blijf jezelf ontwikkelen. Treed buiten je comfortzone en ga uitdagingen aan. Alleen dan ontdek je (nieuwe) talenten, doe je nieuwe vaardigheden op en kom je erachter wat je echt graag doet. Vraag hiernaar bij je werkgever, pak kansen op die je worden aangereikt. En zijn er geen mogelijkheden voor jou? Kijk dan eens buiten de organisatie waar je nu werkt.
  4. Behalve wat betreft het werk zelf, kijk ook naar of een werkplek bij je past. Wat voor werksfeer is er? Hoe ga je als collega’s met elkaar om? Past een organisatie of werkgever wat betreft identiteit en waarden bij jou? Dit alles is minstens net zo belangrijk als puur de inhoud van je werk als je op zoek bent naar jouw ideale werkplek.

In het kort
Focus op je loopbaan, blijf inzetbaar. Weet wie je bent, wat je kan en wil en wat bij je past. Ontdek dit en blijf jezelf ontwikkelen door buiten je comfortzone te treden. Geen mogelijkheden waar je nu zit? Tijd voor iets anders! Gooi het roer dan drastisch om, ga op zoek naar een nieuwe job. Ga solliciteren!

Vacatures zoeken

Terug naar overzicht