Gemiddels salarisin Nederland
Salaris

Wat verdienen wij gemiddeld in Nederland?

Waarschijnlijk blijf je zodra je begint met werken jezelf de vraag stellen of je verdiensten goed of slecht zijn. Daarom is het heel prettig om te weten waar je op kunt rekenen. In de volksmond hebben wij het ook wel eens over een modaal inkomen. Het verschil is dat bij een gemiddelde inkomen ook de bevolking niet werkt wordt meegenomen in de berekening en een *modaal is dus het salaris wat het meest voorkomt. Volgens het CPB (Centraal Plan Bureau) is dit modale inkomen het meest voor. Het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) heeft daar een berekening voor gemaakt. Het gemiddelde van het salaris in Nederland geeft een goed beeld van wat wij verdienen, vooral in vergelijking met landen om ons heen.

Wat verdienen we dan echt?

Gemiddeld betekend het salaris van de werkende Nederlandse bevolking. Een kleine opsomming van de stijging van ons salaris.

  • In 1975 bedroeg het gemiddelde salaris € 10.437.-
  • In 1995 was dat € 22.235.-
  • In 2012 gingen we naar de € 33.000.-
  • Anno 2017 kunnen wij al rekenen op € 37.000.- Dat is € 2855.- per maand

Mannen versus vrouwen

Het is opvallend dat wij moeten constateren dat vrouwen nog steeds niet gelijk zijn qua vergoeding voor hun dagelijks werk in vergelijking tot de mannen die precies hetzelfde werk verrichten en dezelfde leeftijd en opleiding hebben. Dit verschil kan oplopen tot 30%.

Zit er groei in je salaris?

Ja, in 2014 lag het gemiddelde hoger dan de jaren daarvoor. Wij hebben een jaarlijkse inflatie wat ervoor zorgt dat het inkomen groeit, dat is nodig omdat de prijzen voor ons levensonderhoud ook stijgen. Daarnaast ontwikkelen we ons in Nederland tot een kenniseconomie, wat eigenlijk erg goed betaald wordt ten opzichte van de nationale – en internationale markt.

Is de regio bepalend

De regio’s willen ook nogal eens een verschil laten zien. Waar wordt de baan het best beloond?

Het hoogste salaris genieten de werkers in Bloemendaal, maar liefst 60% meer. Wassenaar, Blaricum en Abcoude staan op een gedeelde tweede plaats. Die zien gemiddeld € 50.000.- per jaar op hun bankrekening bijgeschreven worden.

In Groningen en Friesland krijg je zo’n 20% minder dan gemiddeld in Nederland, ongeveer € 25.000.- per jaar wordt gestort op de bankrekening. De verschillen worden groter, de rijken worden rijker en de armen worden armer, dit is geen goede ontwikkeling voor de bevolking.

Wil je daar meer over weten? Laat het mij a.u.b. weten dan schrijf ik er een blog over.

Doe hier een salarischeck

Lees ook mijn blog over werk jij voor het geld

Bron: Hoe geld maken- Modaal inkomen

Vacatures zoeken

Terug naar overzicht