Yes, ik heb een baan
Solliciteren

Goed nieuws voor jou en jouw droombaan

Wij van Nederland Vacature Groep blijven graag op de hoogte van de arbeidsmarkt en daarom zien wij dat er een verandering gaande is. De werkloosheid blijft dalen onder jongeren en dat is vooral voor deze groep een positief gegeven. Nog nooit kwamen jongeren zo makkelijk aan het werk als op dit moment. De afgelopen drie maanden is de werkloosheid gedaald doordat gemiddeld 6000 jongeren een baan vonden. Dat komt doordat de werkloosheid onder jongeren tot 25 jaar momenteel historisch laag is. Wat voor onze economie een grote plus oplevert.

Jongeren kijken met frisse ogen

Het heeft vele voordelen dat jongeren in bedrijven aan de slag kunnen. Verjonging in het bedrijf is van essentieel belang, over het algemeen zijn de jongeren goed opgeleid en kijken met frisse ogen naar processen. Feedback van jongeren kan erg belangrijk en nuttig zijn bij een management dat al jaren aanwezig is en vaak blind is geworden voor de lopende zaken. Ze zien door hun frisse blik andere dingen of er vallen juist zaken op die bijvoorbeeld niet logisch in elkaar zitten. Procedures worden anders ervaren door een nieuwkomer. Door de opmerkingen serieus te nemen kunnen er aan de hand van de gegevens ook weer nieuwe plannen gemaakt worden en wellicht zijn die plannen ook sneller uitvoerbaar en zelfs moderner.

Ook zijn hierdoor de WW aanvragen gedaald, wat voor onze economie weer goed is. Deze trend werd inzichtelijk doordat het CBS een meting heeft gehouden over de laatste drie jaar, de meting gaf aan dat er een stijging is in het vinden van een baan van meer dan 12 uur per week onder deze groep jongeren.

In dit onderzoek kwam ook naar boven dat er een groep is onder jongeren die voltijds werken en dus niet meer leren. Dat is voor de ambachtelijke beroepen wellicht een lichtpuntje, er is over het algemeen een schreeuwend tekort aan ambachtslieden. Voor bijvoorbeeld de bouwsector is deze ontwikkeling een groot pluspunt.

“Daar kunnen wij trots op zijn – Lodewijk Asscher

De crisis hebben wij nu achter ons gelaten, de economie groeit en bloeit weer, het aantal banen neemt fors toe, aldus de minister.

Liever plezier en minder verdienen

Uit onderzoek in samenwerking met de Universiteit Utrecht komt naar voren dat er in zeven van de tien Europese landen, jongeren liever een matig betaalde baan nemen, die ze met plezier uitoefenen, in plaats van een saaie baan met een topsalaris.

Het onderzoek werd gehouden onder jongeren tussen de 17 en 36 jaar in acht Europese landen. Niet langer zijn jongeren gevoelig voor een dik salaris, er is dus iets anders nodig. Ook is een contract voor onbepaalde tijd niet meer interessant, vrij voelen prevaleert boven alles. De jongeren willen zich breed ontwikkelen, reizen en / of studeren en dat hoeft niet per se in het geboorteland. Deze kijk op werken kan veranderen als er een gezin gesticht wordt en er bijvoorbeeld een woning aanschaf zit aan te komen, op dat moment is er wel behoefte aan de zekerheid van een baan.

Nog meer positiviteit

Ook een opvallende positieve verschuiving op de arbeidsmarkt is dat de werkeloosheid onder niet-westerse allochtonen is afgenomen. Recent werd er een landelijk onderzoek gehouden naar de tweede generatie, de niet – westerse allochtoon met betrekking tot werkeloosheid. De in Nederland geboren (dus tweede generatie) vindt vaker een baan omdat hun start beter is op de arbeidsmarkt, doordat deze groep vaker een diploma VWO, HAVO of MBO op zak hebben. De werkloosheid van de niet-westerse allochtonen mannen is met één procent afgenomen. Echter is de werkloosheid onder niet-westerse allochtonen vrouwen met drie procent toegenomen.

Heb jij je droombaan al gevonden? Laat het ons weten.

Bron: CBS - Universiteit Utrecht

Vacatures zoeken

Terug naar overzicht