WZ solls NVG
Solliciteren

Gooi het roer om: op reis naar jouw droombaan!

Je bent op zoek naar een nieuwe uitdaging en hebt een toffe vacature gezien. Wat nu? Solliciteren natuurlijk! Zeker in de huidige markt, waarin er veel openstaande vacatures zijn en minder werkzoekenden, is het een goede tijd om het eens over een andere boeg te gooien en de sprong te wagen naar een beter passende functie of naar die droomjob die je altijd al ambieerde.

Ben ik geschikt voor de functie? Draai het eens om!
De eerste vraag die je jezelf zult stellen bij het zien van een vacature is of je wel geschikt bent voor de functie. Kijk dan als eerste naar wat er van je gevraagd wordt, welke eisen er worden gesteld. Zie je jezelf in dit plaatje? Top! Maar wees niet te kritisch, voldoe je aan het overgrote deel van wat er gevraagd wordt en is het echt een toffe job, solliciteer dan ook. Wie niet waagt, wie niet wint!

Kijk niet alleen of jij geschikt bent voor de functie, dus niet alleen naar de functie-inhoud en naar wat er van jou als kandidaat wordt verwacht. Kijk ook of de functie geschikt is voor jou! Hoe presenteert een organisatie zichtzelf? Zie jij jezelf voor deze organisatie werken? Voel je je daar op je plek? Wat hebben zij jou te bieden? Past dit bij jouw persoonlijke situatie?

CV en motivatiebrief
Heb je jezelf geschikt bevonden voor de functie en belangrijker nog is de functie geschikt voor jou, dan is het tijd om te solliciteren. Je sollicitatie bestaat uit twee belangrijke onderdelen: je CV en motivatie.

Op je CV staan persoonlijke gegevens, je gevolgde opleidingen, je werkervaring en eventueel ook skills of persoonlijke eigenschappen. Wees altijd eerlijk. Kijk ook kritisch naar je CV en pas deze aan op basis van wat echt relevant is voor deze specifieke sollicitatie.

De motivatiebrief is een aanvulling op de feitelijke gegevens in je CV. Veel sollicitanten worstelen met het schrijven van de motivatie in hun sollicitatiebrief. Toch vindt de werkgever de motivatie het belangrijkste onderdeel van je sollicitatiebrief. Ga er dus eens goed voor zitten. Laat uit je motivatie blijken wie je bent, wat je wil en waarom jij geschikt bent voor de functie. Waarom is dit een logische volgende stap voor jou? Wat heb jij het bedrijf te bieden? Waarom moeten ze voor jou kiezen? In tegenstelling tot je CV, mag je in je motivatiebrief persoonlijk worden. Het hoeft geen feitelijke opsomming te zijn, liever niet zelfs.

Het sollicitatiegesprek
Gefeliciteerd! Je bent uitgenodigd op sollicitatiegesprek. Alles begint nu bij een goede voorbereiding. Lees je goed in over het bedrijf, maar ook zeker over je gesprekspartner. Natuurlijk weet je zelf heel goed wie je bent, maar het onder woorden kunnen brengen is vaak nog best lastig. Bereid dit dan ook goed voor. Wat zijn je sterke punten en waar kun je jezelf nog in verbeteren? Zorg ervoor dat je een korte pitch over jezelf paraat hebt, zodat je jezelf op en top kunt presenteren. Bereid niet alleen de vragen voor die je gesprekspartner aan jou kan stellen, maar bereid ook vragen voor die je aan hem kan stellen. Zo toon je interesse en laat je blijken dat je je goed hebt voorbereid.

Meer weten over een optimale voorbereiding op het sollicitatiegesprek en de vervolgstappen? Kijk hier voor alle tips en tricks.

Vacatures zoeken

Terug naar overzicht