Het antwoord op
Solliciteren

Het antwoord op de vraag: "Waarom moeten we jou aannemen?"

Van alle vragen die gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek is er 1 vraag die altijd als moeilijk ervaren wordt. Waarom moeten we jou aannemen?

Om deze vraag goed te beantwoorden zal er dieper ingegaan moeten worden op de vraag dan het geven van een standaard antwoord.

Verbind jouw vaardigheden en ervaringen met de baan

Hierbij beschrijf je vaardigheden toegepast op de functie waarvoor je solliciteert. Het is de bedoeling dat je een link gaat leggen tussen jouw CV en de baan. Dit doe je door aan te geven hoe je met jouw ervaringen op een juiste manier de functie kunt invullen. Hierbij ga je jouw meerwaarde voor het bedrijf benoemen met als doel de bedrijfsdoelstellingen te behalen.

Door de vraag laat je de HR manager zien waarin jij uniek bent. Hierdoor onderscheid je jezelf van andere kandidaten met dezelfde vaardigheden.

Een andere manier om jezelf te onderscheiden van kandidaten met dezelfde diploma’s is het benoemen van praktijkvoorbeelden. Denk hierbij aan hoe je bij een ander bedrijf een probleem hebt opgelost of bepaalde doelen hebt behaald.

Laat zien waarom jij en de organisatie matchen

HR managers geven het advies om je te verdiepen in de werkgever. Bekijk hiervoor de missie, visie en het motto van de organisatie. Benoem dit in het gesprek en geef praktijkvoorbeelden waarom jij als persoon bij het bedrijf past.

Je bent nu in staat de vraag ‘waarom moeten we jou aannemen’ te beantwoorden. Zowel voor de functie als voor het bedrijf. De HR manager krijgt hierdoor een beeld van jou als persoon, je stijl van werken en je persoonlijke waarden die in verbinding staan met de bedrijfscultuur.

Bereid het antwoord voor, zodat je weet wat je wilt gaan zeggen. Blijf het antwoord op de vraag oefenen, zodat het een natuurlijk antwoord is. Dit zorgt ervoor dat je goed en enthousiast overkomt.

Het doel van de HR manager is uiteindelijk om erachter te komen wat jij voor het bedrijf kan betekenen. Door antwoord te geven op bovenstaande vraag laat je zien wat jij bij kan dragen.

Lees ook onze andere blog: Hoe beantwoord je de vraag: 'Hoe benader je een probleem'.

Vacatures zoeken

Terug naar overzicht