ManagersNL
Solliciteren

Het antwoord op de vraag: "Waarom wil je leiding geven?"

Op het moment dat je ervoor kiest de switch te maken van medewerker naar een leidinggevende functie dan moet je je gesprekspartner overtuigen. Als je gesprekspartner vraagt ‘waarom wil je een leidinggevende functie uitvoeren?’ Dan zegt het antwoord dat je geeft veel over jouw leiderschapskwaliteiten. Met de vraag wil je gesprekspartner erachter komen wat jouw motivatie voor deze switch is.

2 tips om antwoord te geven op deze vraag

Voor jezelf kan het antwoord heel duidelijk zijn. Je bent namelijk klaar voor een functie als leidinggevende. Dit is alleen niet het antwoord waarop je gesprekspartner zit te wachten. Je gaat laten zien hoe jij als leidinggevende de organisatie kunt helpen. De focus wordt hierbij gelegd op het team waarmee je werkt. Hoe ga jij het team helpen doelen te bereiken.

Mogelijke antwoorden:

  • Als leidinggevende wil ik mijn visie overbrengen op de medewerkers, zodat het bedrijf blijft groeien.
  • Als leidinggevende wil ik het beste uit medewerkers halen en ervoor zorgen dat ze blijven groeien.

Onderbouw dit met voorbeelden uit de praktijk van jezelf als leider

Door middel van voorbeelden uit de praktijk laat je zien dat je de capaciteiten bezit om een team te leiden. Hierdoor overtuig je je gesprekspartner.

Laat je zien dat je denkt als een leidinggevende

Leidinggevende hebben veel verantwoordelijkheid. Je gaat laten zien hoe jouw visie gericht is op leiderschap. Vertel hier hoe jij een team zou aansturen, zodat er succes wordt behaald. Benoem hierbij leiderschap situaties die je meegemaakt hebt in de praktijk. Laat hierbij zien hoe jij gehandeld zou hebben.

Het is een grote stap om leidinggevende te worden. Gebruik de tips goed voor het sollicitatiegesprek, zodat voor de gesprekspartner duidelijk wordt dat je de kwaliteiten bezit om een leidinggevende functie uit te voeren.

 

 

Vacatures zoeken

Terug naar overzicht