zwakke punten
Solliciteren

Het antwoord op de vraag: “Wat is jouw zwakste punt?”

Praten over sterke punten vinden veel mensen een stuk makkelijker dan praten over zwakke punten. Toch wordt de vraag tijdens een sollicitatiegesprek vaak gesteld. Hoe ga je antwoord geven op deze vraag?

De HR manager heeft als doel erachter te komen hoe goed jouw zelfkennis is en hoe jij hierop inspeelt. Elke persoon heeft zwakke punten, maar de kunst is om te weten in welke punten je minder goed bent. Op het moment dat je weet wat je zwakke punten zijn dan kun je jezelf hierin verbeteren.

Door naar de verbeterpunten te vragen kan jouw gesprekspartner inschatten of het een verbeterpunt is waaraan je kan werken bij je nieuwe functie. Of dat het juist een vaardigheid is die je moet bezitten voor de functie.

Hoe beantwoord je de vraag goed?

Er zullen nu een aantal vaak gemaakt fouten benoemd worden. Deze ga jij juist voorkomen tijdens jouw sollicitatiegesprek, omdat jij je goed gaat voorbereiden.

Vaak gemaakte fouten:
• Zwakke punten benoemen die niet werk gerelateerd zijn. Voorbeeld hiervan is dat je een voornemen hebt om te gaan sporten wanneer je thuis komt en dit vaak toch niet doet.
• Lange en negatieve antwoorden.
• Benoemen van zwakke punten die een kernactiviteit vormen voor de baan waarvoor je solliciteert.

Voorbeeld van een zwakke punt:

Ik zeg overal ‘ja’ op als collega’s mij iets vragen. Hierdoor neem ik vaak meer werk aan dan goed voor mij is, raak ik in tijdnood en krijg ik mijn eigen werkzaamheden niet af.

De kunst van een goed antwoord is om er een positieve draai aan te geven. Dat jij je bewust bent van je zwakke punten, laat al zien dat je open staat voor verbetering, vertel wat jij doet om je zwakke punten te verminderen.

Daarnaast kun je als antwoord ook een zwakte benoemen die door andere gezien wordt als een sterkte. Een voorbeeld hiervan is dat jij zelf vindt dat je te precies bent, terwijl andere het zien als heel nauwkeurig.

Tijdens jouw sollicitatiegesprek ga je bij het beantwoorden van de vraag laten zien hoe jij bewust bent van jouw zwakke punten en hoe jij denkt deze te kunnen verbeteren.. Hierdoor laat je jouw gesprekspartner zien dat je gemotiveerd bent om jezelf te blijven ontwikkelen.

Lees ook onze andere blog: Het antwoord op de vraag: “Wat motiveert jou op je werk?”

 

Vacatures zoeken

Terug naar overzicht