Match jij bij het bedrijf
Solliciteren

Hoe bepaal je of de bedrijfscultuur bij jou past?

Een punt dat veel sollicitanten vergeten is of ze zelf wel bij het bedrijf passen op basis van hun eigen waarde. Er wordt vaak alleen gedacht aan presteren en aangenomen worden voor de baan. Om erachter te komen of je bij het bedrijf past, bedenk je welke waarden je van het bedrijf belangrijk vindt. Zo kan je bepalen of de organisatie een geschikte plek voor jou is om te werken.

In een vacature kunnen alle positieve punten van een organisatie benoemd worden, terwijl in werkelijkheid niet altijd hetzelfde beeld zichtbaar is. Daarom kun jij als sollicitant op de volgende punten letten bij het bepalen of de bedrijfscultuur bij je past:

• Wordt je door andere medewerkers op een vriendelijke manier begroet? Dit zegt iets over de sfeer binnen het bedrijf.
• Hoe heeft je gesprekspartner zich voorbereidt? Hieraan merk je hoe serieus jij als kandidaat genomen wordt voor de functie.
• Op het moment dat je een rondleiding door het bedrijf krijgt heb je een beter beeld van de organisatie. Na het sollicitatiegesprek kun je hier dan ook altijd om vragen.

Voor jou als sollicitant is de bedrijfscultuur belangrijk bij de keuze van een organisatie. Door goed op de benoemde punten te letten kom je erachter of er sprake is van een bedrijfscultuur die bij je past of niet. Op het moment dat je ergens gaat werken wil jij je op je plek voelen binnen de organisatie en niet elke dag met tegenzin aan de slag gaan.

Lees ook onze andere blog: Tips voor non-verbale communicatie tijdens sollicitatie

Vacatures zoeken

Terug naar overzicht