Tips en Tricks afbeelding - Interview werkzoekende NLV
Solliciteren

"Hoe kom ik aan een baan tegenwoordig?"

Hoe zie ik door de bomen het bos weer in vacatureland? Hoe werkt dat tegenwoordig? Word ik niet sneller afgewezen door mijn leeftijd? Hoe vind ik passende vacatures nu ik fysiek wat beperkter ben? Hoe bouw ik een netwerk op om aan een baan te komen?

Een greep uit de vragen waar veel werkzoekenden mee kampen. Met het verhaal van mevrouw Bernie helpen we jullie graag om hier op antwoorden te krijgen, zodat je je weg kunt vinden in het oerwoud van vacatures en sollicitaties. 

Waarom ben je op zoek naar een baan?
Heel lang heb ik in de ziektewet gezeten, maar ik kan en wil weer graag werken! Ik vind het wel moeilijk als je zo lang thuis hebt gezeten om weer een baan te vinden. Het solliciteren van jaren terug is erg veranderd. Vroeger kocht je de krant of ging je langs een uitzendbureau. Nu gaat bijna alles online via vacaturesites of sites als Linkedin. Dat vind ik lastiger, omdat het voor mij nog onbekend terrein is. 

Hoe vind jij passende vacatures?
Ik was begonnen om te solliciteren op vacatures die via het UWV werden aangeboden. Maar na zoveel sollicitaties en ook zoveel afwijzingen pak ik het anders aan. Ik houd mijn ogen en oren open voor een nieuwe baan en ondertussen ben ik actief als vrijwilliger voor een paar dagen in de week. Dan ben je meer actief bezig op een positieve manier dan telkens te worden afgewezen. Ik let in vacatures ook meer op wat ik wél kan om dat in mijn motivatie aan te geven.

Wat vind je lastig aan vacatures vinden?
Er wordt vaak gezegd dat je via een netwerk makkelijker een baan kunt vinden. Zelf een netwerk vinden of opbouwen om aan een baan te komen vind ik lastig. Daarbij zijn veel netwerken online te vinden en ik ben niet zo vaardig met een computer om hier goed mee te kunnen omgaan. 

Waarmee zou je geholpen zijn in je zoektocht naar werk?
Met een baan! ;-) Ik zou geholpen zijn met richtlijnen hoe je passende vacatures kunt vinden. 

NederlandVacature.nl biedt je gratis het whitepaper ‘Werk zoeken. Hoe begin je?’ Lees meer!

Ondertussen ben ik zelf gestart met het volgen van educatieve programma’s om meer zelfvertrouwen te krijgen en rollenspellen te doen voor het zelf opbouwen van netwerken en straks het voeren van sollicitatiegesprekken. 

Lees meer over solliciteren (brief schrijven, welke kleding, sollicitatiegesprek, etc.) 

We hopen dat mevrouw Bernie met bovenstaande tips en tricks snel een passende baan gaat vinden. Heb jij nog tips voor haar? Laat het ons weten via info@NederlandVacatureGroep.nl

Vacatures zoeken

Terug naar overzicht