apply nvg
Solliciteren

Hoe schrijf ik een sollicitatiebrief?

Je bent op zoek naar werk en ziet de vacature die perfect bij jou past! Je wilt gaan solliciteren, maar je vraagt jezelf af, hoe schrijf ik nu een goede sollicitatiebrief? Waar moet de sollicitatiebrief  aan voldoen en waar moet ik extra aandacht aan besteden? Of is het eigenlijk meer een motivatiebrief?!

Met jouw sollicitatiebrief wil jij natuurlijk opvallen, zodat jij in aanmerking komt voor de functie. Je wilt in je motivatie aangeven waarom jij voor deze functie dé geschikte persoon bent. In deze blog geven wij jou een aantal tips om een goede sollicitatiebrief te schrijven.

Tips om een goede sollicitatiebrief te schrijven:

1. Schrijf in de aanhef van je brief altijd de naam van de persoon aan wie je de brief richt.

  • Weet je de naam van de persoon niet, neem dan contact op met de organisatie om de naam van de ontvanger te achterhalen.

2. Wees concreet in de inleiding.

  • Benoem de functie en waar je de vacature hebt gevonden.

3. Overtuig waarom jij de ideale persoon bent voor de functie.

  •  Benoem jouw sterke punten en vertaal deze richting de functie.
  • Neem hiervoor de vacature eerst goed door en zet voor jezelf op een rijtje welke eigenschappen jij bezit die nodig zijn om in die functie goed te functioneren.

4. Laat merken waarom jij voor dit bedrijf hebt gekozen

  •  Heb jij bijvoorbeeld affiniteit met de branche?
  •  Heb je al ervaring in een soortgelijke organisatie?
  •  Spreekt het product/dienst je aan?

5. Wees uniek in je antwoorden. Jij wilt namelijk opvallen en onder de aandacht komen bij de lezer (lees HR manager) van jouw sollicitatiebrief.

  •  Neem daarom de tijd om over je antwoorden na te denken en hier een goede invulling aan te geven.

6. Eindig je brief op een unieke manier.

  •  Jij wilt je brief goed afsluiten en uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Geef aan dat jij je brief graag nog verder wilt toelichten in een persoonlijk kennismakingsgesprek.

7. Controleer je brief altijd op spelfouten!

  •  Je leest soms ook over je eigen spelfouten heen; daarom is het handig de brief ook door iemand anders te laten lezen.

Kortom, wil jij voor jouw droombaan in aanmerking komen? Dan is het schrijven van een opvallende en ludieke sollicitatiebrief een vereiste. Jij moet ervoor zorgen dat je onder de aandacht komt van de lezer. Neem de tijd voor jouw sollicitatiebrief en maak gebruik van de tips uit deze blog.

Lees ook onze andere blog: Wat voor kleding draag ik bij een sollicitatiegesprek?

Vacatures zoeken

Terug naar overzicht