YESSS-Electrical-Haris Achterberg Blog
Solliciteren

Laat zien wie je bent als je solliciteert

Vraag je je wel eens af wat er gebeurt met jouw sollicitatie? Hoe wordt deze ontvangen? Waar let een organisatie op? Hoe beoordelen ze jouw sollicitatie?

Haris Achterberg van Yesss Electrical vertelt haar ervaringen als HR manager van deze elektronische groothandel met meer dan 450 filialen in heel Europa en geeft tips en tricks.

Wie zijn jullie? Wat doen jullie? Waar kennen we jullie van?
We zijn een echt familiebedrijf, ontstaan in 1951, in het Verenigd Konikrijk. Tegenwoordig hebben we vestigingen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg en Nederland. Sinds 1989 zijn we actief in Nederland, met 11 vestigingen. In de afgelopen 3 jaar zijn er 2 nieuwe vestigingen bijgekomen en we blijven uitbreiden. In 2011 hebben we onze organisatie moderner en krachtiger gemaakt. Onder andere door een nieuwe naam, een nieuw logo en een nieuwe huisstijl. We wilden meegaan met de tijd door innovatie en daadkracht uit te stralen.

We zijn niet een grote logge organisatie en hebben daarom geen bureaucratie. We hebben korte lijnen met een snelle en persoonlijke service. Dit maakt ons bedrijf net even anders. We hebben een uitgebreid assortiment van kabels, LED verlichting, schakelmateriaal, gereedschappen en dergelijke. In totaal hebben we wel 6000 artikelen op voorraad! We hebben verschillende klanten, van installateurs tot klanten op het gebied van industrie, beveiliging etc.

Krijg je wel eens bijzondere of ludieke sollicitaties binnen?
Waar ik dan meteen aan moet denken, is een sollicitatie van afgelopen januari. We hadden een functie van chauffeur openstaan en ik kreeg een sollicitatie binnen van iemand die jarenlang als lichtexpert bij een tv-zender had gewerkt. Niet echt een kandidaat waar je meteen aan denkt bij een chauffeursfunctie. Het maakte mij nieuwsgierig, dus nam ik contact op. Een heel leuk gesprek volgde waarin hij vertelde over al zijn ervaringen. Het leek hem leuk om zijn bijdrage te leveren aan ons bedrijf en zag de match wel, omdat wij lichtproducten verkopen en lichtspecialisten in dienst hebben. Het was verrassend dat iemand uit de entertainmentwereld bij ons op een functie als chauffeur reageert.

Waar let je op als je een sollicitatie ontvangt?
Natuurlijk kijk je naar het CV en iemands werkervaring. Een opleiding in elektrotechniek is een pré, maar om heel eerlijk te zijn komt dit eigenlijk pas op de tweede, derde of zelfs vierde plaats. Ervaring is eigenlijk belangrijker en dit blijkt pas goed als je in gesprek bent met iemand. Een CV zegt niet alles. We letten vooral op ervaring met klantcontact, dit kan bijvoorbeeld ook in een winkel zijn.

Ik bel altijd iedereen persoonlijk voor een eerste screening. Dit zegt vaak al veel. Hoe neemt iemand de telefoon op? Is iemand verlegen? Dit geeft inzicht in hoe iemand met klanten om zal gaan. Verder letten wij er op of iemand in het team van een bepaalde vestiging past qua competenties.

Wat zou je sollicitanten nog willen meegeven?
Enthousiasme is het allerbelangrijkste. En durf tonen. Kennis kun je aanleren, maar iemands persoonlijkheid niet. Laat zien wie je bent, wees enthousiast, toon durf. Ook al heb je misschien niet de juiste kennis of ervaring, dan ben je toch van harte welkom. Wij kunnen je intern verder opleiden. Wees dus vooral gemotiveerd, enthousiast en ambitieus. Wij kijken zeker naar iemands doorgroeipotentie, dus laat zien dat je dit wil.

En eigen inbreng wordt gewaardeerd bij ons. Wij moedigen het aan om door te groeien en eigen initiatief hierin is belangrijk. Zo hebben wij een lichtspecialist en beveiligingsspecialist in dienst. Beide functies zijn gecreëerd op initiatief van de medewerker zelf.

Waarom zou een werkzoekende voor Yesss Electrical moeten kiezen?
Natuurlijk omdat wij staan voor persoonlijke ontwikkeling. Bij ons kijken we naar elk individu en zijn er veel doorgroeimogelijkheden en carrièremogelijkheden. We hebben natuurlijk ook onze eigen Yesss Academy zodat we je intern kunnen opleiden.

Ook kandidaten die geen opleiding hebben gevolgd zijn van harte welkom bij ons en worden positief verrast over de doorgroeimogelijkheden bij Yesss Electrical. Ze kunnen binnenkomen als bijvoorbeeld chauffeur, maar zien dan hoe anderen kansen pakken en doorgroeien. Dit motiveert ontzettend. Doorgroeien kan allemaal door eigen enthousiasme en doorzettingsvermogen in combinatie met interne opleidingen en mee te lopen met andere succesvolle medewerkers.

Wil je ook aan de slag bij Yesss Electrical en doorgroeien naar jouw volle potentie? Bekijk dan onze vacatures op NederlandVacature.nl

Vacatures zoeken

Terug naar overzicht