waardering
Waardering werk

5 tips om meer waardering te krijgen

Dagelijks ben je bezig om je takenpakket uit te voeren. Je bent een luisterend oor voor je collega’s als het nodig is dan zet je regelmatig een tandje bij en je neemt ook nog deel aan andere projecten binnen het bedrijf.

Alle taken wil je graag zo goed mogelijk uitvoeren en op tijd gereed hebben. Toch blijft ondanks je inspanningen het compliment uit van je leidinggevende.

Dit resulteert in minder werkplezier.

Je werkplezier en motivatie nemen af als de erkenning uit blijft en dan raak je teleurgesteld. De stress neemt toe omdat je waarschijnlijk nog harder je best gaat doen om wel het respect binnen te kunnen slepen. Wat gaat er fout? Hoe kun jij er voor zorgen dat je wél dat aanzien krijgt?

Wij geven je 5 tips:

1.  Betrek je leidinggevende in je werk

Het helpt als je met regelmaat je vorderingen bespreekt met je leidinggevende. Zo krijgt hij/zij een veel duidelijker beeld van wat je zo al aan werk verzet. Schroom zeker niet om je leidinggevende om hulp of advies te vragen. Vraag gerust je directe collega’s om raad dat kan ook helpen om het respect te voelen. Deze instemming is nét zo belangrijk.

2.  Jouw aandeel is ook belangrijk

Laat weten wat jouw rol is, ben actief in een vergadering of gesprekken. Zeg welke ideeën jij hebt over bepaalde projecten en/of werkzaamheden. Je mag best duidelijk maken wat jouw aandeel concreet is geweest en welke resultaten je daar mee hebt bereikt. Als jij een artikel hebt geschreven onderteken dit altijd met je eigen naam, vermeld je naam ook als een collega heeft meegeschreven.

 3.  Durf trots te zijn

Je mag enthousiast zijn. Mocht het zo zijn dat je een opdracht of project succesvol hebt uitgevoerd deel dit dan met je collega’s en met je leidinggevende.

4.  Ben lief voor jezelf

Het werkt positief als je dagelijks je dag evalueert en durf te kijken naar de dingen die goed gingen. Het begint echt bij jezelf, ga jezelf waarderen.

5. Geef andere ook complimenten

Geef complimenten en uit ook jouw sympathie naar je leidinggevende en je collega's. Door iets weg te geven, kun je ook iets terugkrijgen.

Bonus tip

Wil je jezelf profileren en meer waardering?

Durf uit je eigen schaduw te stappen. Hoop niet op erkenning, dan kun je waarschijnlijk lang wachten. Zorg er zelf voor!

Ordening van behoeftes met Maslow

Bron: Fan Factory

Vacatures zoeken

Terug naar overzicht