functioneringsgesprek
Wat je ook moet weten

Tips voor jouw functioneringsgesprek

Veel werknemers hebben de behoefte aan tips voor het functioneringsgesprek, om  het gesprek goed te laten verlopen. Wij hebben voor jou een blog met tips geschreven, zodat duidelijk wordt waarop je kan letten bij een functioneringsgesprek.

Tijdens het functioneringsgesprek hebben jij en je leidinggevende beide de mogelijkheid om te bespreken hoe jij je werk en werkomgeving ervaart. Daarnaast kan er gesproken worden over  jouw inzet of eventuele doorgroeimogelijkheden.

Een goede voorbereiding zorgt hierbij voor veel rust. Maak van tevoren een agenda met punten die je wilt bespreken. Hierdoor heb je voor jezelf en je leidinggevende duidelijk wat besproken gaat worden. 

Onderdelen waar jij je op kan voorbereiden:
• Indien er vooraf een gesprek heeft plaats gevonden, bekijk dan de afspraken die toen gemaakt zijn. Zijn er afspraken nog niet nagekomen, benoem deze tijdens het gesprek.
• Hoe verlopen jouw taken? Zijn er nog vaardigheden waarin jij jezelf wilt verbeteren?
• Hoe verloopt de communicatie met de leidinggevende?
• Welke taken en mogelijkheden verwacht je richting de toekomst?
Is er bijvoorbeeld een opleiding die je wilt gaan volgen. Maak dit dan concreet door op papier te zetten wat de opleiding inhoudt en wat hiervan de meerwaarde is voor beide partijen.

Zorg ervoor dat je bij het geven van verbeterpunten of aandachtspunten altijd voorbeelden geeft. Hierdoor wordt duidelijker wat je bedoelt.

Tijdens het gesprek loop je de agenda door en bespreek je de aandachtspunten. Maak hierbij aantekeningen. Tijdens het gesprek maak je ook afspraken. Zorg ervoor dat deadlines worden opgesteld bij het maken van afspraken. Hierdoor zorg je ervoor dat je een houvast hebt om de afspraak na te komen. Daarnaast kun je bij je leidinggevende aankloppen op het moment dat hij een afspraak niet op tijd is nagekomen.

Kortom,  neem de tijd om jouw functioneringsgesprek voor te bereiden. Je wilt voor jezelf duidelijk hebben welke afspraken er de vorige keer gemaakt zijn en daarnaast is het van belang dat je concreet bent over jouw functioneren tot nu toe en richting de toekomst.

Lees ook onze andere blog: Tips voor jouw eerste sollicitatiegesprek

Vacatures zoeken

Terug naar overzicht