lets talk moneyNVG
Werkgever

Let's talk money

Wil je dat jouw medewerkers alleen voor het geld werken? Natuurlijk niet! Wil je scheve gezichten op de werkvloer, omdat de één meer verdient dan de ander? Nee ook dat niet! Toch is het gebrek aan salarissen in vacatureteksten schrijnend als je bedenkt dat een goed salaris nog steeds de belangrijkste pullfactor is voor een nieuwe baan; en het in de huidige arbeidsmarkt lastiger is dan ooit om kandidaten te werven.

Gebruik concrete bewoordingen in de vacatureteksten
Wanneer je ons vraagt waar een goede vacaturetekst aan voldoet, dan zullen wij zeker noemen dat je zo concreet mogelijk moet zijn in je tekst. In de huidige competitieve arbeidsmarkt waarin het lastig is om de schaarse doelgroep te bereiken, is het bovendien van belang om uitgebreid te belichten wat je een kandidaat te bieden hebt. Wees hierin concreet. Daarbij is het noemen van wat iemand gaat verdienen, als in een bedrag in cijfers, misschien wel het belangrijkste!

Zoals gezegd, is een goed salaris nog steeds de belangrijkste pullfactor voor kandidaten die op zoek zijn naar een nieuwe baan. Dus let’s talk money! Vermijd vage termen als “marktconform” of “passend bij kennis en ervaring”, noem een bedrag en onderscheid je direct van de ruim 80% van de vacatures waarin dit achterwege wordt gelaten!

Geef een concrete salarisindicatie
Natuurlijk zijn er overwegingen om het salaris niet concreet te benoemen, zoals: “Ik wil niet dat een sollicitant het onderste uit de kan haalt” of “Ik wil niet dat de sollicitant alleen voor het geld gaat”. Snappen we, maar wees eerlijk, iedereen moet de huur of hypotheek betalen en wil daarnaast nog af en toe iets leuks kunnen doen. Geld is belangrijk. Tip: stem het salaris altijd af op iemands kunde en ervaring en kies van te voren welk salaris past bij een bepaalde functie. Benoem eventueel een range, zodat je in het gesprek nog altijd kan onderhandelen, maar je de sollicitant wel een concrete indicatie geeft.

Wat heb jij als organisatie een kandidaat te bieden?
En wat nu als je geen concurrerend salaris kan bieden? Benoem ook dan concreet het salaris. Zie dit als een preselectie. Je komt er liever in een vroeg stadium achter dat iemand het salaris te laag vindt en niet voor de job gaat, dan in een laat stadium als er al veel tijd en moeite in de procedure is gestopt. Tip: focus indien je geen concurrerend salaris kan bieden op wat je een kandidaat wél allemaal te bieden hebt. Wees hierin natuurlijk wel concreet!
 

Bron:

Werf& (2018). Doorbreek het taboe op salaris in vacatureteksten. Geraadpleegd op 17-08-2018, https://www.werf-en.nl/doorbreek-het-taboe-op-salaris-in-vacatureteksten/

Vacatures zoeken

Terug naar overzicht