dienend leider NVG
Werkgever

Zorg voor dienende leiders in je organisatie!

Als werkgever is de term “het nieuwe werken” je zeker niet vreemd. Toch blijft het lastig hoe je hier als werkgever de juiste invulling aan geeft. Je kunt met je werknemers in gesprek over flexibele werktijden of thuiswerken. Maar om dit mogelijk te maken, zijn er vaak allerlei technische tools nodig, wat tijd en geld kost om te implementeren. Ook je hele bedrijf ombouwen met flexwerkplekken is niet één twee drie gerealiseerd. Start liever met een nieuwe manier van leidinggeven!

Resultaatgericht werken bewezen effectief
Resultaat gericht werken is een bewezen effectief element van het nieuwe werken. Het belonen en afrekenen van je werknemers gebeurt niet meer op basis van bestede tijd, maar op basis van prestatie. Maar hoe realiseer je zo’n omschakeling in jouw organisatie? Hiervoor is dienend leiderschap nodig met autonomie voor de werknemer.

Implementeer dienend leiderschap
Een dienend leider wil de belangen van organisatie, maatschappij en medewerkers in evenwicht brengen. Hij of zij is ervan overtuigd dat je medewerkers het beste ondersteunt door hen veel autonomie te gunnen en resultaatgericht leiding te geven. Een dienend leider is tegelijkertijd empathisch, beschouwend en gericht op het creëren van een gevoel van onderlinge verbondenheid. Een dienend leider deelt zijn of haar macht, zorgt voor een prettige en stimulerende werkomgeving en is eerder een soort coach. Dit is een heel andere opvatting dan die van een traditionele leider, die vooral bezig is met het verwerven en uitoefenen van macht en zeggenschap en een controlerende rol heeft.

Dienend leiderschap maakt de organisatie niet alleen aantrekkelijker voor nieuwe medewerkers, maar ook voor huidige medewerkers. Zij voelen dat hun vakmanschap gewaardeerd wordt en dat ze hun kwaliteiten optimaal kunnen inzetten, zonder onnodig gehinderd te worden door regels en onrust aan de top. Steeds meer organisaties zien het belang in van een nieuwe leiderschapsstijl. Volgt jouw organisatie ook? Hieronder 10 basisprincipes van dienend leiderschap:

1. Luister naar de werkvloer
2. Pas je stijl van leidinggeven aan medewerkers aan
3. Heb oog voor het geestelijk welzijn van medewerkers
4. Ontwikkel je vermogen tot (zelf-)reflectie
5. Geef geen sturing, maar overtuig
6. Kijk verder dan praktische zaken
7. Kijk vooruit
8. Zorg dat medewerkers zo min mogelijk in hun werk gehinderd worden
9. Stel de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers centraal
10. Werk aan een gevoel van onderlinge verbondenheid

Bron: Vakmedianet (2015)

Vacatures zoeken

Terug naar overzicht