Vertel iets over jezelf rev
Solliciteren

Het antwoord op de vraag: "Vertel eens wat over jezelf?"

‘Vertel eens wat over jezelf’ is de vraag die je zeker gaat horen op een sollicitatiegesprek.

De vraag lijkt gemakkelijk te beantwoorden, maar is jouw antwoord wel het antwoord dat overeenkomt met de verwachtingen van jouw gesprekspartner.
 
De volgende punten gaan je helpen om de vraag te beantwoorden:

Weet wat je gesprekpartner wil weten

Je gesprekspartner stelt de vraag om erachter te komen wie jij bent, daarnaast kan de vraag ook bedoeld zijn om jou op je gemak te stellen. Door antwoord te geven op de vraag krijgt je gesprekspartner informatie over jouw kwaliteiten en kan hij een beeld vormen of jij bij het bedrijf past.

Voor je het gesprek in gaat neem je de vacature goed door, zodat je weet wat de verwachtingen zijn met betrekking tot de functie. Op het moment dat de informatie niet gegeven wordt in de vacature of wanneer jij je beter wilt verdiepen in het bedrijf, ga dan op de website kijken van de organisatie. Zo kom je erachter welke normen en waarden zij belangrijk vinden. Wanneer je weet wat het bedrijf belangrijk vindt, kun je bij jezelf nagaan of dit voor jou ook belangrijk is. Deel je de visie die het bedrijf heeft?

Bereid jouw verhaal voor en oefen het, zodat het beter in je hoofd zit, je het beter kan verwoorden en je dus ook overtuigender overkomt.

Zorg ervoor dat je antwoord blijft hangen

Benoem je kwaliteiten aan de hand van voorbeelden. Doe dit aan de hand van successen die je in het verleden hebt behaald. De voorbeelden kunnen ook gaan over zaken buiten het werk om. Denk hierbij aan kwaliteiten die je bij een hobby of vereniging laat zien, bijvoorbeeld dat je doorzettingsvermogen hebt of een teamspeler bent. Je kunt dit toelichten door aan te geven dat je een teamsport als bijvoorbeeld voetbal uitoefent.

Zorg er voor dat je niet begint te ratelen en alles over jezelf begint te vertellen. Bereid een bepaald verhaal voor waarin je enkele punten kort benoemt, zodat je gesprekspartner hier later op terug kan komen. Door jouw antwoord in een verhaalvorm te vertellen blijft het beter hangen bij jouw gesprekspartner.

Vraag wat je gesprekspartner wil weten

Het kan voorkomen dat je gesprekspartner niet helemaal tevreden is over je antwoord. Op het moment dat dit gebeurt, kun je altijd vragen of er nog iets is wat hij zou willen weten. Hierdoor kun je jouw antwoord aanvullen met de gewenste informatie.

Kortom, het is heel belangrijk om je voor een sollicitatiegesprek goed voor te bereiden; welke vragen kun je verwachten en hoe zou jij daar antwoord op geven? Door hier van te voren goed over na te denken kun je laten zien dat jij de juiste medewerker bent voor het bedrijf en die leuke functie!

Lees ook onze andere blog: Antwoord op de vraag: "Waarom wil je leiding geven?"

Vacatures zoeken

Terug naar overzicht