Docent
Solliciteren

Tips voor jouw eerste sollicitatiegesprek als docent

Wat kun je verwachten op je eerste sollicitatiegesprek voor de functie als docent(e)/leerkracht? In deze blog geven wij tips voor het voeren van je eerste sollicitatiegesprek als docent, zodat je weet hoe je jezelf het beste kunt voorbereiden.

Waar zijn werkgevers naar op zoek?

Werkgevers zijn op zoek naar docenten die een baan in het onderwijs ambiëren en hier passie voor hebben. Bereid jezelf goed voor door vooronderzoek te doen. Neem grondig de vacature door en verdiep je in de cultuur van de desbetreffende school. Zoek naar overeenkomsten ten opzichte van je eigen waarden en benadruk deze.

In het gesprek is het belangrijk dat de focus ligt bij de studenten. Laat zien dat je begrijpt wat de belangrijke aspecten zijn op een school en benadruk punten zoals, iedere student is anders en heeft dan ook een andere manier van omgang nodig. 

Tips

Sterke punten benoemen

Het mag duidelijk zijn dat je als startende docent niet veel ervaring hebt. Leg tijdens het sollicitatiegesprek de focus op je sterke punten, geef voorbeelden van je behaalde successen tijdens je afgeronde stages. Laat merken waarin je bent gegroeid en hoe je deze verbeterpunten meeneemt naar de toekomst.

Initiatief tonen

Toon initiatief door vragen te stellen over de school en het beleid. Vraag desgewenst een rondleiding aan, een meeloopdag, een kijkje in de klas en het curriculum. Wanneer jij je met regelmaat verdiept in vakinhoudelijke artikelen, kun je zeker vermelden dat jij je ontwikkeling up to date houdt en relevante vakkennis hebt.

Veel voorkomende vragen:

• Hoe reageer je op studenten die je geduld op de proef stellen?
• Hoe help je studenten die achterop raken?
• Hoe zie je jezelf over 10 jaar?
• Op welke manier ontwikkel je een relatie met de studenten?
• Waarom wil je deze baan?
• Waarom ben jij geschikt voor deze baan als docent?

Kortom, als beginnend docent is het belangrijk je goed te verdiepen in de school en na te gaan wat jij in de afgelopen jaren tijdens je studie en stages geleerd hebt. Door deze punten te benoemen , laat jij zien dat je geschikt bent voor de functie en overtuig je jouw gesprekspartner.

Lees ook onze andere blog: “Waarom ben je op zoek naar een nieuwe baan?”

Vacatures zoeken

Terug naar overzicht